Aromaterapi har praktiserats sen antikens dagar. Metoden är välkänd för sin förmåga att lindra sjukdomssymtom och för att ha positiv effekt för utseende.

 

I aromaterapi används eteriska oljor för att påverka såväl kroppsliga som psykiska funktioner. Det finns tusentals nervceller i näsan som kan förnimma luktmolekyler. Eteriska oljor kan verka via luktsinnet. Nerverna har förbindelse med den del av hjärnan som är centrum för känslor, skapande förmåga och sexuellt beteende.

 

Det finns olika sorters doftbehandling. Med psykologisk doftterapi söker man via genvägen över dofter nå patientens undermedvetna känslor. Lukter väcker lätt gamla minnen till liv.

 

Dofter används ibland också i kombination med färgterapi. Liksom färger och allt annat omkring oss har varje doft en vibration. Terapin består av att andas in den doft med de vibrationer man anses behöva.

 

I flera länder används dofter som komplement till annan medicinsk behandling för att lindra olika kroppsliga och psykiska besvär såsom sömnlöshet, huvudvärk och oro.

 

>> Startsida